Sunday, September 29, 2013

keropok lekor & laksa home made..

sempena hari ahad yg cool lg nyaman ni, lepak aja di rumah sebab hujan dr pg..so tiada apa yg menarik boleh dilakukan selain.... MASAK! sebelum tu...as salam...mari kita mulakan dgn bismillah.... menu 1st yg aku buat is ' laksa utara'. sbb ikan dlm fridge dh lm mengganggur dlm tu, so arini kita abeskan lah...so laksa ja yg mudah..klu laksam.. malas nk buat laksam nya... tp pic utk laksa xde sbb xcessories tak ckp utk mencantikkan pic laksa itu.. so bg resipi ja la....

bahan utama:-

  1. laksa yg direndam semalaman utk dptkan tekstur yg lembut. 
  2. ikan kembung/ sardin - 1/2 kg - disiang & direbus bersama asam keping.
  3. sedikit daum kesom. 
  4. sedikit belacan. 
  5. 2 sudu pes cili (klu nk pedas tambah cili pes ni ikut kesesuaian), 
  6. 1 tin sardin. 
  7. 1 labu bawang besar di blend. 
  8. 2 batang bunga kantan. 
bahan hiasan:-  
  1. timun di cincang halus, 
  2. pucuk janggus dihiris halus, 
  3. daun selom hiris halus 
  4. bawang besar dihiris halus 
  5. bahan penting..telur rebus. orang utara makan laksa mmg kena letak telur rebus.
cara masak. 
  • rebus laksa hingga empuk. ketepikan biar sejuk. 
  • rebus juga ikan td hingga masak. lepas tu sejukkan ikan. air rebusan ikan disimpan utk dijadikan kuah.
  • ikan di ambil isi nya dahulu, ketepikan tulang dan kepala ikan. isi ikan diblend @ dihancurkan menggunakan sudu utk dptkan rs tekstur ikan. kalau blend nnt hancur habis. selesai dengan isi ikan, masukkan dlm periuk. tulang & kepala ikan td, kita blend kan kasi hancur. bila dah hancur kita campurkan ke dalam periuk yg diis dengan isi ikan & air rebusan ikan. tp pastikan pes tulang td ditapis.
  • masukkan juga 1 tin ikan sa4din bersama kuah sardin. ikan sardin juga dihancurkan terlebih dahulu. 
  • selepas itu, masukkan bawang & pes cili, masak atas api sederhana.  
  • masukkan juga bunga kantan yg dipotong ikut citarasa & daum kesom. 
  • masukkan 4 keping asam keping. biar mendidih dan perisakan dgn garam ikut kesesuaian. 
  • bilq siap, boleh dihidangkan & ditabur xcessories yg berkenaan. pasti yummy !!

2nd menu pulak ialah keropok lekor versi rumah. ni request by en husband. sbb katanyer..dulu mak nyer buat..sedapp sebab byk ikan.. so aku pun try je la... alhamdulillah.. menjadi.. 

jom usha bahan- bahan: -
  1. 1kg ikan selayang.
  2.  tepung sagu/ubi ( aku pakai tepung ubi) 
  3. garam ikut rasa.
cara masak: -
 
  • mula-mula ikan selayang di ambil isi nya sahaja.. tulang semua tak mau..nnt tercekik tulang ( bab paling renyah tau nk perisi ikan ni). cuci bersih.
  • tumbuk/halus kan isi ikan tersebut.
  • masukkan dlm bekas dan campur tepung ubi.
  • uli isi ikan & teoung ubi hingga melekat 1 sama lain.
  • gentel isi ikan ikut kesesuaian.
  • goreng ikut kehendak masing-masing...then sila mkn panas2...
  • pencicah nya macam biasa..amik yang dibeli dalam botol dari t'ganu. (Stok yang sedia ada di angkut dari T'ganu...buah tangan katanya)


so, selamat mencuba!












No comments:

Post a Comment