kali ni muncul nak share resepi biskut famous amos versi akak Azie ....pasai pa tetiba nak share resepi biskut? sebab tetiba laki kita terbaik hati, terbeli oven untuk kita... so boleh laa kita tercari resepi...insyallah terbuat nanti kan?
apa pun, resepi kena ada... bila nak buat? blakang kira :)
biskut cara kak Azie:
Bahan A
- 1/4 cawan gula kaster
- 1/2 cawan gula perang
- 1/2 cawan mentega (~+75 gm)
- 1/2 cawan minyak jagung
- 1 biji telur gred B
- 1/4 sk garam
- 1/2 sb susu segar @ susu tepung
- 1/2 sk vanilla extract
Bahan B
- 2 cawan tepung gandum (di ayak)
- 1 sb serbuk koko (di ayak)
- 1 sb tepung jagung (di ayak)
- 1/2 sk cream of tartar Nona (boleh ganti dg 1/2 sk cuka/ jus lemon)
- 1/2 sk soda bikarbonat
- 1/2 cawan walnut cincang/almond nib (blh ganti biji bunga matahari)
- 1 cawan semi sweet chocolate chips
Cara cara:
- Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar. Satukan sehingga sebati dengan menggunakan whisk.
- Ayakkan tepung gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbanat dan serbuk cream of tartar. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi. Kacau dengan menggunakan spatula. Lepas tu, masukkan walnut dan chocolate chips. Adunan agak lembik.
- Sudukan atau boleh menggunakan tangan bulat bulat ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana biskut akan mengembang. Loyang tak perlu dilenser mentega pun.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 15-20 minit. Saya bakar selama 20 minit. Angkat dan sejukkan di atas jaring.
Nota:
1) Resepi asal guna 1 cawan gula kaster dan 1 cawan gula perang. Jika tak suka manis, boleh guna 3/4 cawan gula halus + 3/4 cawan gula perang sahaja (untuk adunan penuh yang menghasilkan 100 biji)
2) Tips utk dpt kan cookies yang tak terlalu rapuh - tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan
3) Untuk cookies yang bentuknya cantik dan tidak leper/merebak - selepas siap mengadun masukkan dalam fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dalam dulang pembakar atau guna tangan, juga in between membakar simpan adunan dalam fridge supaya adunan tidak cair.
JOM CUBA!
No comments:
Post a Comment