Bahan Utama:
- 1 bungkus spegeti
- 200 gram minyak masak
- 200 gram isi ikan tenggiri
- 1 liter santan
- garam dan gula secukup rasa
Bahan B:
- 150 gram bawang merah dikisar
- 30 gram bawang putih dikisar
- 1-2 batang serai dikisar
- 200 gram pes cili
- jintan putih
- belacan seinci
Bahan hiasan:
- bawang dihiris
- timun dihiris
- kacang panjang dihiris
- bunga kantan dihiris
- telur rebus
- daun kesom
- limau nipis
- daun pudina
- sambal belacan
Cara Memasak
- rebus spegeti,angkat dan toskan
- panaskan minyak dan tumiskan bahan A hingga garing kemudian masukkan santan
- masukkan isi ikan dan masak hingga mendidih
- masuk garam dan gula secukup rasa
untuk hidangan, masukkan spegeti dan bahan hiasan dan tung kuah..
selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment