Thursday, March 26, 2020

Laksa Johor

Haaa..kita share resepi Laksa Johor pulak dari Majalah Wanita kalau tak salah.

Bahan Utama:

  1. 1 bungkus spegeti
  2. 200 gram minyak masak
  3. 200 gram isi ikan tenggiri
  4. 1 liter santan
  5. garam dan gula secukup rasa


Bahan B:

  1. 150 gram bawang merah dikisar
  2. 30 gram bawang putih dikisar
  3. 1-2 batang serai dikisar
  4. 200 gram pes cili
  5. jintan putih
  6. belacan seinci


Bahan hiasan:

  1. bawang dihiris
  2. timun dihiris
  3. kacang panjang dihiris
  4. bunga kantan dihiris
  5. telur rebus
  6.  daun kesom
  7. limau nipis
  8. daun pudina
  9. sambal belacan


Cara Memasak

  1. rebus spegeti,angkat dan toskan
  2. panaskan minyak dan tumiskan bahan A hingga garing kemudian masukkan santan
  3. masukkan isi ikan dan masak hingga mendidih
  4. masuk garam dan gula secukup rasa
untuk hidangan, masukkan spegeti dan bahan hiasan dan tung kuah..

selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment