Bahan Meatballs - Credit to: www.facebook.com/bukuresepi
Meatball ( sy guna jenama Ramly )
2 Sudu Butter
Sedikit Minyak Masak
Untuk grill meatball - Panaskan dua sudu besar butter dan sedikit
minyak masak (saya guna kuali non-stick). Grill meatball hingga masak.
Kecilkan api, masukkan 2 sudu besar air dan tutup kuali sebentar
sehingga air kering. (tips supaya meatball juicy) kemudian angkat. (
jangan masak terlalu lama, meatball akan keras)
Bahan Sos
1/2 biji bawang besar holland (kuning) - potong dadu
1/2 batang saderi - potong dadu
2 cawan air
1/4 sudu tin susu cair
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung jagung - bancuh air sedikit
1 ketul kiub pati ayam (boleh juga cecair pati/stok ayam)
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat - bergantung kehitaman yg dikehendaki
1 sudu besar serbuk lada hitam
Cara-cara
Rebus air dengan bawang dan juga batang saderi hingga mendidih. Kemudian tapis dan rebus semula air rebusan tadi.
Masukkan semua bahan lain kecuali tepung jagung. Biarkan mendidih
sebentar. Kecilkan api, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau
sehingga sos pekat. Letakkan sedikit gula secukup rasa (garam tak perlu
sbb dah masin). Matikan api.
Bahan sampingan
Lobak Merah ( rebus seketika )
Brokoli ( rebus seketika )
Potato Wadges
No comments:
Post a Comment