Friday, October 16, 2015

Laksa Penang versi Rizalman Pereka Fesyen....


Assalam....arini jengoi sebab nak share resepi laksa versi Rizalman.. pun amik dari FB tuan Rizalman ni...

nak try buat pesyen ni sebab dengaq kabaq...sedapp baghang!!!

jom tengok apa dia boh dalam laksa dia..





tp sebelom tu, Rizalman pesan :" Sebelom masak tanamkan niat untuk jamu oghang makan, baca alam nasyroh dan selawat banyak2 bagi jadi apa yang nak buat. "

bahan-bahan: -


  1. bawang merah, bawang putih, bawang besaq
  2. cabai kering di mesin (pakai ikut nak pedaih tara mana laa..)
  3. belacan dibakar, cabai melaka bg pedaih lagi klu nak
  4. ikan temenung fresh (nak pekat byk ler ikan)
  5. 1 tin kecik ikan sardin
  6. asam gelugoq ( 5 6 keping)
  7. 1/2 biji nenas
  8. gula melaka
  9. daum kesom/cenohom (bagi naik bau)
  10. bunga kantan

caranya: -

  1. sughoh maid kupaih bawang, sebab benda paling segan nak buat. Mishin cabai kering, belacan,cabai melaka dan semua bawang2( tak tepi dulu). cheq tak dak maid..so buat sendiri laa semua :d
  2. Sebelum tu,  rebuih ikan temenung, untuk sukatan ni dalam 30 ekoq. Rebuih sekali dengan asam gelugoq dalam lima nam kepin. Sejat naik ikan dan seghedak dia. Ayaq rebuih TOLONG jangan lempaq buang!. Sughuh maid lagi sekali perisi ikan tu( pun segan nak buat part tu). 
  3. Asingkan isi dan tulang2 semua ( letak tepi dulu). Hang bagi didih balik ayaq rebuih ikan tadi dan bubuh bahan2 yang di mishin tadi semua sekali ghumm dalam pegheyok. 
  4. Isi ikan dimishin bagi haluih dan bubuh satu tin sardin juga dimishin. Tulang2 ikan juga dimishin haluih dan ditapeh ayaq dia sebelum masuk pegheyok. 
  5. Nangnaih juga dimishin bersama asam gelugoq yang dah kembang masa rebuih dgn ikan tadi( resepi laksa banyak pakai blender sunguh).Batang nangnaih pun hang buh skali.
  6. Bubuh pulak lagi ayaq asam jawa dan ayaq gula melaka pekat. 
  7. Keghat bunga kantan belah dua dan lempaq masuk dengan daun cenohom sekali. Kacau dan ghasa. Kalau ada apa koghang hang tambah la sendighi.. Laksa sedap kalau kuah dia kita biaq semalaman. 


Tapi nampak gaya macam nak makan la ni ja?? #daridapurrizalman


terima kasih tuan rizalman !!!!! semoga terus murah rezeki tuan...


No comments:

Post a Comment