Monday, September 28, 2015

Yeay! Congo Bar



Assalamualaikumm.....macam mana sambutan Raya Qurban korang?
Haku... macam biasa aja...takde preparation apa-apa pun since this year tak sempat nak niat & budget untuk buat qurban...hehehehhehheee...so kita masak apa yang ada aja..

Tapi kali ni.... haku berkesempatan raya kat kampung terchinta aku!!! weehhh.... jauh ok, kampung aku... Alor Staq nun!!!! 12 jam perjalanan dari Pulau Pinang!  hahahhahaa ..phuiiii !!!! balik pulak naik ETS !! ngko hado????

Disebabkan sambutan memang paling sederhana(memang raya Qurban kat umah aku takde sambutan pun..just masak yang special skit je... but no kuih2 raya ketupat bagai!) so bila dah ada masa terluang, tetiba TERrajin nak buat Congo Bar. Sebab terasa macam berada betul-betul tepi mulut..kalah orang ngidam! So..menggoogle lah kita... dan 'rumah' yang kita tujui tentulah 'rumah' kak ita.. 'Rumah' Kak Ita ni salah satu rumah yang wajib dikunjungi kalau nak dapat resepi-resepi yang sedap. Olahan resepi kak Ita ni pun syiok ja untuk diikuti. Tetapi skali-skala murtad resepi tu..biasa la kan... yang pastinya, resepi kak Ita semua sedap & mudah.

So haku pun memulakan tugas menyalin bahan yang perlu dibeli dan ke 'Giant'lah kita mencari bahan. Kedai bahan kuih kat AlorStaq ni tutup so kita sapu apa yang ada je la... Haku pun 1st time cuba resepi ni & Alhamdulillah...mendapat sambutan yang menggalakkan dari seisi rumah aku.... hahahhahahaa berjaya !!!! Ops, warga umah aku ni bukan penggemar kek, so bila congo bar ni abis dimakan dan mendapat pujian, kira berjaya la... siap anak buah aku minta resepi... padahal aku pun br try buat... berjaya laa kan??? TQ kak Ita!!!

mai kita tgk resepi asal dari kak Ita!


CONGO BAR


  • 315 gm tepung gandum
  • 2 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 150 gm butter (guna butter yg sedap mcm Achor butter)
  • 320 gm gula perang - boleh kurangkan sebab sukatan ni agak manis bagi org yg ada penyakit diabetes
  • 3 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 250 gm chocolate chips
  • 1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
  • Kepingan badam untuk taburan - optional (bab kacang ni aku memang boh byk pun sedap..pastu tabur lagi badam slice kot atas with choc chip...walauweiiii...sodappp!!)


Cara-cara: -

  1. Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
  2. Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
  4. Masukkan esen vanila.
  5. Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
  6. Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
  7. Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
  8. Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.
so macam ni laa bentuknya... ok ni gambaq kak Ita. Gambaq aku... nnt aku UP.. rasa macam ada amik.... tp rasa memang sedap!

Selamat Mencuba!



No comments:

Post a Comment