Wednesday, February 18, 2015

Resepi Meatballs with Gravy

hokalohh...tetiba mai resepi trus... tp gambaq tak dak..google sendiri lah yea!

Assalamualaikum... mcm biasa..nama pun blog ada diary..so tulis n ikut suka hati jantung berlubang lah..

YES! i nak share resepi sebab senang next time nak buat... i masuk sini aja...

kali ni nak masukkan resepi meatball pulak.. byk kali juga buat dan setiap kali jugak medti kene google resepi.. dah menyusahkan.. so kali ni.. masukkan trus la.. pas ni nak rujuk pun sonang..tak gitu cik Kiah!!

tapi chef dirumah macam aku ni...ada je bahan tak lengkap.. tp tetap habis.. pendek kata memasak dengan hati ikhlas... huhuhuhuuu

jom guna resepi ni
credit to: http://herneenazir.com/2014/09/17/ddhn-resepi-homemade-meatball-ala-ikea/

Caranya:
Bawang putih – optional je tak letak pun takpe
Sebiji bawang besar Holland – dicincang sgt halus
Bread crumb – agak agak la ¾ cwn, untuk kekentalannya **bread crumb MIA :p
1/3 cawan tepung gandum
2 biji telur – di pukul sedikit
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Sedikit lada sulah
¼ cawan susu segar
Secubit allspice – tak letak pun takpe ** saya letak all spice
Sedikit minyak untuk mengguli
Garam secukup rasa
Cara-caranya:
Masukkan daging kisar, bawang besar,bread crumb, lada hitam dan sulah, tepung gandum, susu, telur dan garam. Uli semua bahan tersebut hingga rata serta kental, Kalau agak lembik, sila tambahkan lagi breadcrump itu. sedia untuk bulatkan meatball itu comey comey.. =)
Letakkan sedikit minyak di atas tangan supaya bahan-bahan tadi tidak melekat. Meatball yang siap diuli dikukus dalam periuk kukusan selama 10-15 minit.
Kalau taknak kukus nak goreng terus pun terpulang la.
Saya kukus terlebih dahulu kemudian bakar dalam oven beberapa minit.
Untuk Gravynya :
1 biji bawang besar holland -dipotong dadu lalu digoreng hingga layu sahaja, dan ketepikan.
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
sebiji tomato besar- di potong dadu
1 1/2 cawan air sejuk, *
100ml susu segar/susu cair *
3 sudu sos tomato *
3 sudu sos tiram *
2 sudu kicap manis *
2 sudu lada hitam *
1 cube ayam/ daging* – saya guna kiub daging lembu, lebih terasa keenakkannya..
sesudu gula * – ikut taste la, saya tak letak sebab dah secukup rasa
 Cara-caranya: 
1. Caikan butter dan masukkan tepung gandung, goreng hingga warnanya bertukar agak keperangan.
2. Kemudian, masukkan bawang yang telah digoreng tadi dan seterusnya tomato.
3. Masukkan semua bahan2 yang bertanda * , kacau sebati hingga mendidih.
4. Sejukkan seketika dan kisar sos ini supaya bahan2 seperti bawang dan tomata itu tadi hancur .
Untuk sayuran:
Baby Carrot **carrot biasa jek.. baby2 tak de..
Brokoli
dikukus beberapa minit sahaja.. dan apabila diangkatnya terus rendam seketika dalam air ais..
tujuannya untuk kerangupan sayuran tersebut.. cubitkan sedikit garam untuk rasa..

cuba jom cuba!

No comments:

Post a Comment