Sunday, February 2, 2014

apa itu kengsom?

Salam !!

kali ni mak jemah nak update semua pasal masakan aja.. haha bukan apa... ni resipi jarang-jarang mak jemah masak.. so next time kalau mak jemah nak masak lagi...usha dari sini ja laa... kan senang...

kengsom ni, aku rasa kalau orang area utara (dekat ngan siam) mesti tak heran dengan masakan ni.. hahaha to aku still heran sebab aku tak penah makan. 1st aku dengar pasal kengsom.. sebab kawan opis yang masak time dia selsema.. then 2nd time, masa aku ke hatyai aritu... ada juga penduduk kampung masak ni.. sedap woi !!!!

so bila dan teringin nak makan.. sila laa google.. tp confirm ada banyak cara! dan macam biasa jugak lah..aku ambik yag paling simple!! dan disebabkan fridge aku pun selalu kurang bahan.. so ngko nampak lah... hidangan aku asyiklah TOGEL !!!! hahahhaa janji kenyang beb!!

jom try:

bahan-bahan:
2 ekor ikan.. **
2 ulas bawang putih **
2 ulas bawang merah **
3 biji cili api ** (kalau nak pedas lagi..tambahlah cili)
1 batang serai **
1 batang daun kesom & bunga kantan (aku sure tak bubuh sebab tak de bahan)
sedikit gula kabung(gula melaka)
air asam jawa (ikut kesesuaian)

caranya: 
1. kisar semua bahan bertanda **
2. tumis semua bahan kisar dalam periuk sampai wangi
3. masukkan air asam jawa dan air 
4. masukkan daum kesom & bunga kantan
5. masukkan sedikit gula kabung (gula melaka)
6. bila kuah dan mendidih, masukkan ikan.. dan masak. rasakan kuah. biar ada rasa masam/masin/manis/ pedas... baru terangkat !!!!

mari tengok pic aku yg togel.. hahahaaa...



selamat mencuba! makan time panas & selsema... masyuk ni!!

No comments:

Post a Comment