Sunday, May 4, 2014

Resepi Ketupat Sotong ala Rizs Zukri

Holla!!
Lama tak up pasal resepi kan?? kan??
disebabkan minggu ni jumpa sotong besaq-besaq kat Kedah (slalu jumpa kat T'ganu ja..ni musim sotong ni), jumpa pulak sekilo RM 12... selagulah en suami suruh buat ketupat sotong. selalu ketupat sotong ni orang T'ganu memang suka sangat buat time musim sotong (candat sotong) en suami pun nak p mencandat gak hjg minggu ni.. tp si bini macam biasa lah... jaga rumah & anak-anak... tp warning dah bagi..'pastikan balik bawak sotong byk2.. jgn blk tgn kosong.. klu tak dpt.. sila cari kat pasar payang' wuahahahahaa...bini ku gangster katernyer! so nanti kita tgk bape kilo en suami nak angkut dr T'ganu... hihihiii...

ckp byk tak mau.. jom tgk resepi Ketupat Sotong. dan macam biasa.. resepi ambo ni..konfem yg paling senang... hahahaha...

Resepi Ketupat Sotong (nasib ada sotong sekoq lg.. ble amik pic)

Bahan-bahan:-

  • 6 ekor sotong @ ikut suka laa nak bape ekoq pun (amik yang besaq syiok skit sebab nak sumbat pulut di dalamnya)
  •  segengam pulut  (sila masak yea sebab nak mudahkan proses masak sotong tu)
  • sedikit halba
  • 2 ulas bawang merah di mayang halus
  • 1 ketul serai diketuk2.
  • 1 cawan santan pekat (ikut kepekatan yang disukai)
  • 1 cawan santan cair (ikut kepekatan yang disukai)
  • sedikit garam dan gula perang (utk perasakan makanan)
 Cara masak: -

  • masak pulut dan biarkan sejuk.
  • sotong dicuci dan dibuang kulit(kalau rajin laa)
  • bila pulut dah sejuk.. kepal pulut dan sumbat masuk dlm perut sotong. tp jgn byk sgt sebab nanti dia mengembang.kelip  sotong yang disumbat dengan lidi (bukan lidi penyapu, wokeh!)
  • masukkan sotong dalam periuk. susun comel-comel. masukkan sedikit air & santan cair. masukkan halba, bawang dan serai tadi. masak sedikit.
  • bila sotong nampak menggelegak, masukkan santan pekat. sila kacau jgn bg pecah minyak.
  • perasakan dengan garam dan sedikit gula merah.
  • kacau sampai menggelegak dan tutup api dapur..
  • silalah makan!!

ketupat sotong ni rasa die lemak santan & manis sedikit..
memeng sedap..sila lah buat!!!


No comments:

Post a Comment